Sajtószemle/Revista presei
A vetélkedő eredményei. Közéleti hír a Szabadságbant

A vetélkedő eredményei. Közéleti hír a Szabadságban

Publikálva : 2016 December 18
Tovább
BUKARESTI MAGYAR ÉLET t

BUKARESTI MAGYAR ÉLET

Publikálva : 2016 December 20

A bukaresti Ady Endre Líceum Egy szabad országért című iskoladráma előadása Kiemelt díjas lett az 1956 témájú Időutazók vetélkedőn.

Tovább
 Pataki Tímea, 2016-beli vetélkedőnk I. helyezettjének beszámolója az 1956-os vetélkedőről a marosvásárhelyi Népújság napilapban. t

Pataki Tímea, 2016-beli vetélkedőnk I. helyezettjének beszámolója az 1956-os vetélkedőről a marosvásárhelyi Népújság napilapban.

Publikálva : 2017 Február 14

A 60 éve történt. 1956-2016 Erdélyben vetélkedő I. helyezettjének, Pataki Tímeának beszámolója a marosvásárhelyi Népújság napilapban. Gratulálunk vetélkedőinknek, Időutazóinknak. Idén folytatjuk Erdélyi világjárók, világutazók Erdélyben témában.

Tovább
A kolozsvári tévé magyar adásának beszámolója az Időutazók-döntőrőlt

A kolozsvári tévé magyar adásának beszámolója az Időutazók-döntőről

Publikálva : 2014 Május 16

Így zajlott az Időutazók döntője. Megszólalnak Bedő Kincső-Réka (Kőhalom), Ugron Lóránd (Brassó), Kovács Balázs (Nagyvárad) és Lukács Dániel-Mátyás (Kolozsvár) résztvevők, valamint Jakab Antal, a kolozsvári Apáczai Csere János Líceum történelemtanára.

Magas színvonalú történelmi vetélkedőt szervezett középiskolás diákok számára Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete, valamint a Buza László Egyesület a Nemzetközi és Regionális Tanulmányokért BENRT. Az Időutazók egyik nyertese és felkészítő tanára beszélt az Erdélyi Figyelő stúdiójában a verseny sajátosságairól, a befektetett munkáról és eredményeiről.

Tovább
Időutazók az egyetemi hírportálont

Időutazók az egyetemi hírportálon

Publikálva : 2014 Május 16

A kitűzött díjak mellett a döntősök és a vezetőtanárok különdíjakban is részesültek Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Rektori Hivatala, az Iskola Alapítvány, a Communitas Alapítvány és a Magyarországi Oktatáskutató Intézet jóvoltából. dr. Soós Anna és dr. Nagy László rektorhelyettesek minden résztvevőnek diplomát osztottak.

Tovább
Szabadság napilapt

Szabadság napilap

Publikálva : 2016 Január 06

 

 

Tovább
A Szabadság napilap beszámolója a 2015-ös vetékedőrőlt

A Szabadság napilap beszámolója a 2015-ös vetékedőről

Publikálva : 2016 Január 06

A BBTE Kolozsvári Magyar Történeti Intézete és a Buza László Egyesület a Nemzetközi és Regionális Tanulmányokért (BENRT) történelmi vetélkedőt szervezett 2015-ben Időutazók Erdélyben: 70 éve történt – 1945. A polgári korszak vége – a kommunista totalitarizmus erőszakos bevezetése témában.

Tovább
TUDÁSZ vetélkedő Székelyudvarhelyen 2016. december 8-án.t

TUDÁSZ vetélkedő Székelyudvarhelyen 2016. december 8-án.

Publikálva : 2016 December 04
Tovább
 Brassói diák nyerte az Időutazók történelmi vetélkedőtt

Brassói diák nyerte az Időutazók történelmi vetélkedőt

Publikálva : 2014 Május 14

Május 10-én, szombaton rendezték Kolozsváron, a KMTI (Kolozsvári Magyar Történeti Intézet) székhelyén az Időutazók elnevezésű középiskolás történelmi vetélkedő döntőjét. A döntő megmérettetésen a diákok először egy 30 kérdésből álló tesztet oldottak meg, majd pedig történelmi szerepjátékokat adtak elő egy szakmai zsűri (Egyed Ákos, az Erdélyi Múzeum Egyesület volt elnöke, Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Sályi Lőrinc, konzul, Pál Judit, a Kolozsvári Magyar Történeti Intézet igazgatója, valamint Hunyadi Attila Gábor, adjunktus) előtt.

A kitűzött díjak mellett a döntősök és a vezetőtanárok különdíjakban is részesültek Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Rektori Hivatala, az Iskola Alapítvány és a Magyarországi Oktatáskutató Intézet jóvoltából. Dr. Soós Anna és Dr. Nagy László rektorhelyettesek minden résztvevőnek diplomát osztottak.
A történelmi vetélkedő győztese a brassói Áprily Lajos Főgimnázium diákja, Ugron Loránd lett, második helyen Bedő Kincső-Réka végzett Kőhalomból, a harmadik díjat pedig Timár Norbert, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákja nyerte el. Ők az elismerés mellett 500, 300 és 200 eurós pénzjutalomban részesültek. (mti)

Tovább
Az Időutazók a Kolozsvári TV magyar adásábant

Az Időutazók a Kolozsvári TV magyar adásában

Publikálva : 2014 Május 14

Hunyadi Attila történész és Magdó Eszter doktorandusz az Erdélyi Figyelő vendégei voltak, és népszerűsítették a vetélkedőt.

Tovább
Transindex: megvan a 22 döntőst

Transindex: megvan a 22 döntős

Publikálva : 2014 Május 06

A résztvevők közül 22 középiskolás érte el a döntőbe jutáshoz szükséges pontszámot. Őket várják május 10-ikén Kolozsvárra, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézetében szervezett döntőre.

A győztesek a döntőre vonatkozó részleteket megtalálják a verseny honlapján, illetve a Facebook-oldalán. Akik idén nem kerültek be a döntősök közé, azok se szomorkodjanak, mert jövőre is próbálkozhatnak.

A kitűzött 500-300-200 eurós I.-II.-III.-díj mellett a döntősök és a vezetőtanáraik különdíjban is részesülnek.

Tovább
1956 Erdélyben: emlékezés Moyses Mártonrat

1956 Erdélyben: emlékezés Moyses Mártonra

Publikálva : 2016 November 03

1956 Erdélyben: emlékezés Moyses Mártonra

 

http://archivum2.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/print,PrintScreen.vm/id/129245/mainarticle/false

http://archivum2.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/print,PrintScreen.vm/id/129245/mainarticle/false

Tovább
Szabadság napilapt

Szabadság napilap

Publikálva : 2015 Január 08

A vetélkedő részleteit sajtótájékoztatón ismertették ma a szervezők. Magdó János főkonzul (képünkön) elmondta, a tavaly szervezett pénzügyi témájú vetélkedő sikere bátorította arra, hogy újabb hasonló struktúrájú vetélkedőt szervezzenek. Ezzel az első világháború kirobbanásának a 100. évfordulóján a háború előtti "boldog békeévekkel" és a háborúval kapcsolatos tudást szeretnék elmélyíteni, mert - mint fogalmazott - ami a múltban történt, az a jelenre is kihat.

Egyed Ákos kolozsvári történész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja - aki a zsűri tagjaként vesz részt a vetélkedőben - hozzátette, okkal gondol nosztalgiával az utókor a boldog békeévekre. Ebben az időben a polgárosodás az élet minden területén megnyilvánult. Ez nemcsak az iparosodás, hanem a közművelődés és az intézmények fejlődésének is az időszaka volt.

Pál Judit, a BBTE magyar történelem intézetének az igazgatója megemlítette, az erdélyi nagyvárosok mai arculatát is a háború előtti évtizedek alakították ki. Hozzátette, a vetélkedő interneten lebonyolítandó első szakaszában a háború előtti békeidőkkel kapcsolatos bibliográfiát ajánlanak a résztvevőknek az idoutazok.ro honlapon.

Tovább
Kolozsvári rádiót

Kolozsvári rádió

Publikálva : 2014 Április 28

Hallgatóinkat időutazásra hívtuk a kedd reggeli Hangolóban. Idegenvezetőnk Hunyadi Attila történész, egyetemi adjunktus volt, ő irányítja azt a középiskolásoknak szóló vetélkedőt, amelyet Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete szervez. Meghívottunkkal a vetélkedő témájáról, az Osztrák–Magyar Monarchia békebeli éveiről is beszélgettünk.

Tovább
Transindext

Transindex

Publikálva : 2014 Április 28

A második forduló egy tesztből és kreatív feladatok megoldásából fog állni. A vetélkedő fődíja 500 euró, a második helyezést elérő 300 eurót, a harmadik pedig 200 eurót fog kapni. Az online vetélkedő nagyobb mértékben fog a "boldog békeidőkre" koncentrálni, míg a második forduló legfőképpen az első világháború tematikájában fogja mérni a versenyzők készségeit és tudását. A szervezők állják az ellátást és a szállást a második fordulóba jutóknak, amely egyben egy tanulmányi kirándulásnak is megfelel.

Tovább
Krónika onlinet

Krónika online

Publikálva : 2014 Április 28

Mint Hunyadi Attila történész, a BBTE adjunktusa elmondta, a versenyt idén is két szakaszban bonyolítják le, az első az interneten keresztül történik, a legjobb eredményt elérő húsz középiskolás pedig részt vehet a kolozsvári döntőben, ahol hat- vagy héttagú zsűri előtt bizonyíthatják tárgyi tudásuk mellett rátermettségüket is. A vetélkedő első, internetes szakaszára április 28-ig regisztrálhatnak a diákok a verseny honlapján, a www.idoutazok.ro oldalon. A jelentkezők a vetélkedő honlapjáról a segédanyagokat is letölthetik.

Tovább
Maszolt

Maszol

Publikálva : 2014 Április 28

Érdekes történelmi vetélkedőt hirdetnek középiskolásoknak

Érdekes történelmi vetélkedőt hirdetnek középiskolásoknak - See more at: http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/26172-erdekes-tortenelmi-vetelkedot-hirdetnek-kozepiskolasoknak#sthash.WiO76fIh.dpuf
Tovább
Főtért

Főtér

Publikálva : 2014 Április 28

„Az első világháború világtörténelmi fordulópontot jelent, amely nem csak az Osztrák- Magyar Monarchia felbomlását hozta magával, hanem mélyreható politikai, társadalmi és mentalitásbeli változásokat eredményezett. Ezt a világot idézzük meg a versennyel, egyúttal pedig a világháború kitörésére is emlékezünk” – írják a felhívásban.

Tovább
News UBBClujt

News UBBCluj

Publikálva : 2014 Április 28

A vetélkedő első fordulójára online, április 29-én 14 és 16 óra között kerül sor. Ekkor a diákoknak 50 kérdésre kell válaszolniuk. A legtöbb helyes választ adó első 20 diák kerül a következő fordulóba. A verseny döntőjére pedig május 10-én kerül sor Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen.

Tovább
Kövess minket a Facebookon is!